Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem to fajne połączenie kruchego spodu, wkładu jabłkowo - cynamonowo - budyniowym oraz kruszonki. Pycha, bardzo lubię takie kompozycje! Ciasto takie nadaje się na każdą słodką okazję, może również gościć na wigilijnym stole. Skorzystałam z przepisu Evenki, polecam!

Składniki:

  • 1 /2 kg mąki
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru kryształu + 4 łyżki do budyniu
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania ciasta

Jajka utrzeć z cukrem kryształem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i dodać utarte jajka, wszystko razem zagnieść.

Ciasto podzielić na połowę - jedną rozwałkować i wyłożyć do blaszki (u mnie 25 x 35 cm) a drugą włożyć do zamrażalnika.

Na rozwałkowanym cieście ułożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka, posypać je cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie na jabłka wyłożyć gorący budyń ugotowany w 3 szklankach mleka z dodatkiem kilku łyżek cukru. Budyń rozprowadzić równo na jabłkach.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta, najlepiej na grubych oczkach. Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostudzone ciasto posypać cukrem waniliowym.

Smacznego !

   

wtorek, 25 października 2011, katarzyna_sar
Tagi: jabłka budyń
Szarlotka z budyniem jabłka budyń

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/25 20:17:53
Przepięknie Ci wyszło!
-
2011/10/25 20:40:06
uwielbiam takie ciacha :) jutro u mnie też będzie szarlotka, jednak bezbudyniowa niestety...
-
2011/10/25 20:54:42
bardzo lubię tą szarlotkę...;) pyszne zdjęcie
-
2011/10/25 20:55:47
Jedna z najpyszniejszych szarlotek!:)
-
2011/10/25 21:13:30
bardzo apetycznie wygląda
-
2011/10/29 21:19:18
Zrobiłam. I opublikowałam na moim Garkotłuku :-)
garymoniki.blogspot.com/2011/10/jabkowe-z-budyniem.html
Dziękuję za pycha przepis!
-
2011/10/30 19:41:45
Pieklam to ciasto juz wiele razy! To chyba moj ulubiony przepis na szarlotke. Moim zdaniem jablka i budyn to ideana para :)
Pozdrawiam :D
-
Gość: , 77-252-106-68.ip.netia.com.pl
2011/11/08 11:38:50
Wczoraj upiekłam szartolkę - PYCHA !!!!
Jednak za malo jabłek nastepnym razem dam 1,5 kg albo nawet 2 kg!!!
-
Gość: marta, bfe14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/23 13:55:41
ja mam pytanie do wielkości budyniu, ma on być na 0,75 czy 0,5l mleka?
-
2011/11/23 18:27:31
Dziękuję za komentarze:-)
Ja użyłam małego budyniu na 0,5 litra mleka, pozdrawiam
-
Gość: broszka, 89-72-234-111.dynamic.chello.pl
2011/12/05 17:03:04
Spoko wyszło, dzięki za przepis :)
Jedynie coś mało budyniu mi wyszło, następnym razem chyba wrzucę 3 :D
-
2012/09/13 14:35:59
Bardzo ciekawy przepis! Na pewno go wypróbuję :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi