Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Domowe Flaczki

Dzisiaj przedstawiam przepis na flaczki według przepisu mojej teściowej. To danie staropolskie, bardzo sycące, aromatyczne, idealne na chłodne dni, polecam !

Składniki:

  • 1,5 kg gotowych flaków wołowych lub wieprzowych
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por lub cebula
  • około 50 dag wołowiny z kością
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • maggi w płynie
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Gotowe flaki opłukać w ciepłej wodzie. Potem namoczyć je na godzinę lub nawet dłużej w zimnej wodzie. Następnie przełożyć flaki do nowego garnka, zalać zimną wodą i gotować je około 5 minut. Po zagotowaniu odlać wodę. Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut, odlać wodę i przelać nową, wrzącą wodą na sicie.

Jeśli mamy surowe flaki to należy je oczyścić i obgotować. Opłukać je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotować (wymieniając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać. Pozbędziemy się wtedy przykrego zapachu.

W czasie gdy przygotowujemy nasze flaki, w drugim garnku ugotować rosół. Zalać wołowinę wodą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości.

Gdy flaki mamy już obgotowane i przepłukane zalać je wywarem z mięsa, dodać ziele angielskie, kostkę bulionu wołowego, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i postawić na niewielkim ogniu.

Pokroić warzywa w słupki i talarki (według uznania), wrzucić je do garnka i wszystko gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, przyprawą do flaków, maggi, pieprzem. Zagotować jeszcze tak około 20 minut.

Zrobić zasmażkę. 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła zamieszać na patelni, jak się zrumieni dodać szklankę wywaru z gotujących się flaków. Dobrze wymieszaną zawartość przelać do garnka. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Ja jadam flaczki z kromką dobrego chleba.

Smacznego!

niedziela, 09 października 2011, katarzyna_sar
Domowe Flaczki kuchnia staropolska kuchnia polska włoszczyzna

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/09 19:23:04
lubię :):) ale sama jeszcze nie robiłam zawsze jem u mamy
-
2012/03/18 17:07:10
Ja dodaję jeszcze starty żółty ser. Polecam.
-
Gość: , dab-bas2-h-49-3.dab.02.net
2014/01/09 16:26:35
Wysmienite! Pierwszy raz robilam I wyszlo po prostu pyszne! Dziekuje za przepis.
-
Gość: marcelina, 89-71-65-204.dynamic.chello.pl
2014/07/04 16:48:08
wiekszosc je jednak flaki kupne, np profi (w tym ja) - brawa za odwagę zrobienia ich :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi