Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto śliwkowo - gruszkowe

Przepis na ciasto śliwkowo - gruszkowe pochodzi z programu kulinarnego "Ewa gotuje", można go znaleźć także na stronie www.ewawachowicz.pl. Od dawna chciałam upiec to ciasto, widziałam jak piekła je Ewa Wachowicz, później namawiała mnie do tego koleżanka. Mówiła że ciasto jest pyszne, wilgotne i super owocowe! Wierzyłam jej ale jakoś do tej pory nie udało mi się upiec tego ciacha, a że teraz mamy sezon gruszkowo - śliwkowy w końcu się skusiłam. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe a nim nie jest. Do tego połączenie gruszkowo - śliwkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki - mmm.... po prostu pyszności, wypróbujcie, zachęcam!

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (ja dałam cały olejek pomarańczowy)

Owoce:

  • 30 dag wydrylowanych śliwek
  • 6 twardych gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

Składniki na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki nabiorą różowego koloru.

Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem (lub margaryną). Stopniowo dodać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy (lub olejek pomarańczowy). Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.

Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce (pracę nad deserem najlepiej zacząć więc od kruszonki). Zimną zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić). Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji i wyszła mi duża blacha ciasta.

Smacznego!

czwartek, 25 sierpnia 2011, katarzyna_sar
Ciasto śliwkowo - gruszkowe śliwki gruszki Ewa Wachowicz

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/25 21:15:20
Wystarczy raz spojrzeć i od razu widać, że jest przepyszny! i taki smakowity środek ma :)
-
2011/08/25 23:15:22
składniki bardzo fajne :) lubię akurat te owoce :P i ciasto na pewno pyszne :)
-
2011/08/26 06:46:32
Często korzystam z przepisów Ewy Wachowicz i większość zawsze nam smakuje:)
-
2011/08/26 14:59:05
Wygląda bardzo smacznie i na pewno takie właśnie jest :)
Pozdrawiam :)
-
2011/08/27 13:57:13
Ja tam lubie przepisy Ewy Wachowicz, bo są proste, niewydumane i po prostu smaczne:) ...jak ten placuszek:)
-
2011/09/14 18:56:53
fajne to ciasto takiego połączenia nie próbowałam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi