Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy z wi¶niami

Na urodziny mojego męża upiekłam tort czekoladowy z wi¶niami według własnego pomysłu. Najbardziej smakowała mi chrupi±ca bezowa czę¶ć poł±czona z kremem czekoladowym, pychotka!

Składniki na biszkopt zwykły:

  • 6 jaj
  • 1 1/2 szklanki m±ki, w tym 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki m±ki pszennej w tym 2 łyżki kakao i 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Składniki na masę czekoladow±:

  • 2 mleczne czekolady
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 kostki masła lub margaryny
  • 2 cukry waniliowe

Dodatkowo:

  • okr±gły kr±żek bezy
  • 10 -15 dag ciasteczek bezowych
  • 1 cytryna
  • 3 kieliszki spirytusu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 słoiki wydrylowanych wi¶ni
  • 1 gorzka czekolada
  • słoiczek kremu ¶liwkowo - czekoladowego własnej roboty - link tutaj

Biszkopt zwykły: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżk±. Następnie dodać m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre.

Biszkopt kakaowy: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżk±. Następnie dodać m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan±, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 °C.

Gdy biszkopty wystygn± przekroić je na pół. Każd± czę¶ć naponczować spirytusem poł±czonym z ciepł± wod± i sokiem z całej cytryny, szczególnie wierzch i boki.

Masa czekoladowa: czekolady rozpu¶cić w k±pieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło lub margarynę zmiksować z 2 cukrami waniliowymi, dodać rozpuszczone czekolady i dokładnie poł±czyć mikserem.

Warstwy układać następuj±co: zwykły biszkopt posmarować mas± czekoladow±. Gorzk± czekoladę pokroić nożem na małe kawałki, 1 słoik wi¶ni ods±czyć na sitku. Na masę czekoladow± porozrzucać pokrojone kawałki czekolady, na to wyłożyć wi¶nie, przykryć biszkoptem kakaowym. Biszkopt kakaowy posmarować mas± czekoladow±, na niej położyć kr±żek bezy, posmarować lekko jeszcze raz mas± czekoladow±. Wyłożyć równo na to zwykły biszkopt. Biszkopt posmarować kremem czekoladowo - ¶liwkowym (link do przepisu powyżej), na to wyłożyć kakaowy biszkopt. Wierzch oraz boki posmarować mas± czekoladow±, dokładnie wyrównać. Tort udekorować według uznania ods±czonymi wi¶niami (2 słoik). Ciasteczka bezowe zmiażdżyć wałkiem i posypać nimi boki torta.

Smacznego!


czwartek, 21 lipca 2011, katarzyna_sar
Tort czekoladowy z wi¶niami wi¶nie beza czekolada

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/21 16:11:51
ooo to mi się podoba;)
-
2011/07/21 16:29:38
bardzo musiał męża ucieszyc taki cudny tort:-))
-
2011/07/21 17:34:45
wspaniały :) beza, czekolada, wi¶nie.. Wierzę że to poł±czenie smakowało niesamowicie! I oczywi¶cie najlepsze życzenia dla męża :)
-
2011/07/21 22:50:24
M±ż dziękuje za życzenia:-) a tort u bardzo smakował !!
-
2011/07/22 06:54:09
Piękny tort! Wszystkiego najlepszego dla Męża! :)
-
2011/07/22 08:55:58
jejku jaki piekny tort!!! cudny
-
2011/07/22 11:52:02
Tort wyszedł super :) a dodatek wi¶ni to marzenie :)
-
2011/07/22 11:52:34
mmm wygl±da pysznie!
-
2011/08/04 08:42:18
Wow! :D cudniasty jest!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi