Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Domowa szynka wędzona

Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka, wędzona we własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!

Składniki na marynatę:

  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • sól do marynaty (proporcja na 1 litr wody dać 8 dag soli)
  • 2-3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • 3 duże szynki + boczek

Marynatę zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać. Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni, co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.

Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić.

Zagotować nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin. Na końcu mięso osączyć i ostudzić.

Smacznego!

czwartek, 21 kwietnia 2011, katarzyna_sar
Domowa szynka wędzona czosnek mięso wieprzowe

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/04/21 18:14:14
Chętnie bym taką szyneczkę zrobiła ,nie mam tylko własnej wędzarni .Może w przyszłości ? Przepis zapisuję
-
2011/04/21 18:31:58
Wspaniale wygląda, apetycznie różowa:)
-
2011/04/21 18:58:52
własna wędzarnia? Marzenie :)
-
2011/04/21 20:15:23
Bardzo ładna i na pewno smakuje wysmienicie :)
-
2011/04/21 20:35:47
Kocham wszystko co wędzone a taką szyneczkę mogłabym jeść bez końca. Uczta dla podniebienia :)
-
2011/04/22 08:23:00
Pieknie wyglada. Oj zjadlabym sobie taka szynke, bo strasznie kusi. Wesolych Swiat!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi