Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy chleb

Bardzo lubię domowe pieczywo wypiekane w domu. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczony chleb czy bułki, dlatego testuję różne przepisy. Tym razem skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Doroty, polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • jajko
  • mak lub siemie lniane do posypania

Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie. Połączyć z mąką, otrębami, solą, ziarnami. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wylać je na blachę i piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. 0,5 godziny przed wyjęciem wierzch chlebka  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem albo siemieniem.  Z tej porcji wyszły mi 2 chlebki.

Smacznego!

niedziela, 06 marca 2011, katarzyna_sar
Domowy chleb drożdże mleko

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/03/06 20:24:02
Racja, nie ma to jak domowych chleb.

A jeszcze z taką złotą skórką!
-
2011/03/06 21:03:26
czy jest coś lepszego od domowego chleba? Chyba nie :P
-
2011/03/06 22:53:26
Piękne te chlebusie :)
-
2011/03/07 15:59:47
ale smakowite chlebusie:) chrupiaca i rumiana skorka... mniam:)
-
2011/03/08 11:59:09
piekne chlebki...ja równiez lubie takie pieczywo ale sama nie umiem robić:(
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi