Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek dyniowy

Postanowiłam wykorzystać zapas dyni z zamrażarki (u mnie w domu nie przepadają za nią, a przecież to źródło wielu witamin) i upieklam chlebek dyniowy. Przepis znalazłam na tej stronie. Chlebek jest puszysty, wilgotny i smaczny. Użyłam go przede wszystkim do kanapek.

Warto naprawdę zjeść takie zdrowe pieczywo, którego bazą jest złocista dynia, gorąco polecam!

Składniki:

  • 1/2 dyni (o średnicy około 15-20 cm)
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki soli
  • od 0,5 do 1 kg mąki pszennej ( w zależności od ilości dyni)
  • 2-3 łyżki oleju
  • białko
  • pestki dyni

Dynię umyć, obrać, pozbawić pestek, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować z małą ilością wody . Ja użyłam zamrożonej dyni - dynię wyjąć z zamrażarki i przelać wrzątkiem. Rozmrożoną dynię lub rozgotowaną masę dokładnie odcedzić (można np. zostawić na sicie do dnia następnego). Następnie zblenderować lub dokładnie przetrzeć.

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki (konsystencja podobna musi być do kwaśnej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru i dynię. Dodać rozczyn. Wyrabiać około 5-10 minut, dodać tyle mąki, aby ciasto nie przylepiało się do dłoni. Powinno być miękkie i sprężyste. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrobić. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryć lnianą ściereczką) do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Ciasto po wyrośnięciu wyjąć, dodać pestki dyni i jeszcze raz wyrobić. Foremki (dwie foremki keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć porcje ciasta i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed pieczeniem wysmarować rozmąconym z odrobiną wody białkiem, posypać pestkami.

Piec przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec jeszcze raz przesmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca i świecąca.

Smacznego!

niedziela, 27 marca 2011, katarzyna_sar
Chlebek dyniowy dynia mleko drożdże

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/03/27 17:19:48
Ale pięknie wyrósł! Nie jadłam chlebka dyniowego, ale nie omieszkam go zrobić w sezonie dyniowym :) Pozdrawiam :)
-
2011/03/27 18:47:02
piękny chlebek..;)
-
Gość: http: ewamichal.blogspot.com, *.clienti.tiscali.it
2011/03/27 19:00:47
wyglada bardzo smakowicie! chyba juz wiem do czego wykorzystam przywiezione z Polski pestki dynii:))
-
2011/03/27 19:05:31
Piękny chlebek :))
-
2011/04/09 15:12:50
rzadko jadam pieczywo, ale w sezonie dyniowym na pewno spróbuje zrobić taki chleb, wygląda pysznie :)
-
2011/04/14 19:58:00
oj lubię takie chlebki:)
-
2011/04/23 15:43:51
Piekny chlebus!
Wesolego Alleluja! :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi