Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Domowe pączki z marmoladą

 

Czas rozpocząć karnawałowe wypieki:-) Wypróbowałam nowy przepis na pączki z książeczki "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta" pt. Słodkie wypieki. Z 1 kg wyszło mi 65 pączków średniej wiekości, nadziewałam je marmoladą śliwkową i brzoskwiniową swojskiej roboty, pycha!

Składniki na pączki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1/2 litra mleka
  • 7 żółtek (ja miałam małe, więc dałam 9 sztuk)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • 2 cukry waniliowe
  • 10 dag cukru pudru do posypania lub lukier

Lukier:

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
  • 24 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 słoiczki marmolady różnego rodzaju
  • 2 kg smalcu najlepiej gęsiego

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać około 20 dag mąki, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać (rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrami na kogel mogel. W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę jajeczną, wymieszać drewnianą łyżką. Wlać mleko, spirytus i wyrobić rękoma, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. W czasie wyrabiania wlać roztopione masło.

Po wyrobieniu uformować kulę, lekko oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu nabierać ciasto rękoma, wałkować, wykrawać krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i poczekać, az podwoi swoją objętość.

Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć pączki.

Pączki kolejno brać do ręki, otrzepywać z mąki pędzelkiem i kłaść delikatnie na tłuszcz stroną zlepioną do góry (trzeba uważać, aby się nie opryskać tłuszczem, pączki wrzucać nie z dużej wysokości tylko z jak najniższej). Nie kłaść za dużo na raz, pączki powinny swobodnie pływać.

Pączki smażyć z każdej strony, dosmażone od spodu pączki będą same się odwracać (ewentualnie można im pomóc widelcem). Gotowe wykładać na papierowe ręczniki do osączenia.

Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem w następujący sposób: do papierowej torebki nasypać cukru pudru, włożyć pączek i trzymając za górę torebki, potrząsnąć ją parę razy.

Można przygotować także lukier. Z podanych składników należy utrzeć gładką masę. Należy zmieszać sok z wodą i dodawać stopniowo cukier puder. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać cukier puder. Lukier super się błyszczy i szybko schnie. Smarować pączki lukrem i posypywać skórką pomarańczową.

Smacznego!

 


niedziela, 20 lutego 2011, katarzyna_sar
Domowe pączki z marmoladą masło drożdże karnawał mąka cukier marmolada

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/20 13:38:32
Piękne, takie malutkie...:)
-
2011/02/20 15:15:37
Jakie pulchniutkie, ładne!
-
2011/02/20 16:57:26
cudnie wyglądaja
-
2011/02/20 17:54:35
Są piękne! Idealne!:)
-
2011/02/20 18:11:59
Apetyczne i pulchniutkie są Twoje karnawałowe pączki! Oj zjadłoby się...... chociaż jednego ;)
-
2011/02/20 20:46:59
ale cudne!!! tak mnie kusza, ze musze skubnac Ci choc jednego pysznego paczusia:)
-
2011/02/20 21:36:25
Dziękuję bardzo za komentarze:-) Pączki są pyszne!! Pozdrawiam
-
2011/02/20 21:43:21
dużo lukru i skórka na wierzchu.. takie sa najpyszniejsze.
-
2011/02/21 10:51:10
cudowne pączki! ja w tym roku niestety nie upiekę- wszyscy w domu na diecie
-
2011/03/05 16:10:08
Wyglądają jak ze sklepu! Ale na pewno są o niebo lepsze :)
-
Gość: Ania, 77.87.0.25*
2011/04/03 13:39:02
Hej. Mam pytanie. Mogę zamiast smalcu dać olej?
-
2011/04/03 18:18:47
Tak pączki można także smażyć na oleju, pozdrawiam!
-
2011/04/03 18:21:04
Tak pączki można także smażyć na oleju, pozdrawiam!
-
2013/02/02 12:59:51
Wczoraj zrobiłam pączki. Są przepyszne!!!!! I jak pięknie urosły. SUPER!!! A myślałam, że jak usmażę na smalcu to będą jakieś dziwne w smaku, ale jestem zaskoczona pozytywnie. Jedynie co to mi przeszkadzał jego zapach, ale otwarłam okna i było ok. Już wpisuję przepis do mojej prywatnej książki kucharskiej ;) Fajnie, że istnieją takie blogi. Dzięki za przepis !
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi