Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z ziarnami

Nie ma nic lepszego niż swojskie pieczywo - chleb pełen ziaren, bardzo dobry i sycący. Przepis dostałam od mojej chrzesnej, to moja nowa propozycja do wypróbowania, polecam!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 paczka otrębów pszennych
  • 1,5 łyżki soli
  • garść siemienia lnianego w ziarenkach
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • garść płatków owsianych
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 5 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • mak do posypania chleba

Przesiać mąkę, dodać paczkę otrębów pszennych, sól, siemie lniane w ziarenkach, słonecznik, płatki owsiane oraz dynię. Wszystko dokładnie wymieszać.

Zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną, dodać 4-5 szklanek ciepłej wody z kranu, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać jeszcze do momentu, aż ciasto będzie odklejało się od miski.

Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć do 2 foremek keksówek i posypać makiem.

Chleb piec około godziny w temperaturze 190 stopni C.


Smacznego!

czwartek, 03 lutego 2011, katarzyna_sar
Chleb z ziarnami drożdże słonecznik siemie lniane płatki owsiane

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/03 19:30:18
zgadzam się w 100% nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo :) Twoje wygląda cudnie :)
-
2011/02/03 20:19:01
Chlebek wyglada super! Bardzo smakowite te kromeczki i masz racje, ze domowe pieczywo jest najlepsze:)
-
2011/02/03 21:00:03
Chętnie wypróbuję, uwielbiam pieczywo z "wkładką":)
-
2011/02/04 10:47:21
Och, ugryzłoby się dzisiaj taki chlebek na śniadanie...pysznie wygląda.
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi