Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z nadzieniem czosnkowym

Pyszne bułeczki z nadzieniem czosnkowym z przepisu Dorotki, przepyszne!  Z podwójnej porcji wychodzą 24 bułeczki, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 260 ml mleka
  • 30 g masła, roztopionego

Nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
  • 2 łyżeczki świeżej pietruszki

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane

Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość.

Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrabiać ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć  ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć  w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne).

Smacznego!

sobota, 22 stycznia 2011, katarzyna_sar
Bułeczki z nadzieniem czosnkowym buns czosnek mąka pszenna masło/margaryna mleko drożdże

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/01/22 22:33:00
Ależ one mi się podobają! Na pewno wypróbuję przepis :)
-
2011/01/22 22:35:11
Pięknie wyglądają te bułeczki.
-
2011/01/22 22:36:25
Wspaniałe! Uwielbiam czosnek. Myslę,ze by mi posmakowały:)
-
2011/01/23 01:14:34
no, nie mogę się oprzec!
podkradam. i przepis, i bułeczkę tę wspaniałą.
-
2011/01/23 08:52:53
....ślicznie wyglądają...;)
-
2011/01/23 10:27:04
Robiłam te bułeczki w ramach Weekendowej Piekarni. I masz rację, są rewelacyjne:)
-
2011/01/23 12:27:35
Oj tak, zdecydowanie są rewelacyjne!
-
2011/01/23 16:44:08
Piękne! Kiedyś je w końcu upiekę :)
-
2011/01/23 17:35:45
ale smakowicie wygladaja:)
-
2011/01/23 20:31:28
marinia: dziękuję, naprawdę warto!
diablica66: dziękuję - nie mogę umieścić wpisu na Twoim blogu
majanaboxing: dziękuję, to tak jak ja, mogłabym wszystko jeść z czosnkiem, polecam do wypróbowania !
karmel-itka: dziękuję, polecam, są pyszne - nie mogę umieścić wpisu na Twoim blogu!
izaa_a: dziękuję:-)
wiosenka27: dziękuję, są są:-)
zaytoona: dziękuję!
flusso: dziękuję, naprawdę warto:-)
kulinarnespotkania: dziękuję:-) - nie mogę umieścić wpisu na Twoim blogu!

Pozdrawiam Was:-)

-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/03 19:55:08
www.gastronomygo.blogspot.com

idealne na przystawkę, uwielbiam pieczywo czosnkowe,
pzodrawiam :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi