Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z galaretką i jabłkami

Proste i tanie ciasto o smaku winnym, przełożone warstwowo kremem i jabłkami połączonymi z galaretką. Bardzo dobre, polecam!

Składniki na 3 biszkopty:

  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 12 jaj
  • 15 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel wiśniowy

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 galaretki: wiśniowa i agrestowa

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa lub własnej roboty

Przygotować ciasto: ubić białka na sztywno, dodać cukier. Następnie łyżką wmieszać  delikatnie żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części: pierwszą upiec bez dodatku, do drugiej dodać kisiel wiśniowy, do trzeciej kakao. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, zasypać cukrem, zagotować. Podzielić na 2 części: do jednej dodać rozpuszczoną galaretkę wiśniową, do drugiej agrestową.

Masa: odlać szklankę mleka, lekko podgrzać i rozpuścić dokładnie mąki, żeby nie było grudek. Pozostałą część mleka zagotować, dodać cukry. Na gotujące się mleko (wcześniej zmniejszyć gaz) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż powstanie budyń.

Po ostudzeniu budyń zmiksować z kostką masła lub margaryny. Warstwy ciasta przekładać następująco:

biszkopt biały - masa budyniowa - jabłka z galaretką agrestową - biszkopt wiśniowy -  masa budyniowa - jabłka z galaretką wiśniową - masa budyniowa - biszkopt kakaowy - masa budyniowa - polewa czekoladowa.

Smacznego:-)

czwartek, 30 grudnia 2010, katarzyna_sar
Ciasto z galaretką i jabłkami Boże Narodzenie mleko cukier jabłka kakao

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/30 13:24:52
Twoje ciasto prezentuje się bardzo efektownie.
-
2010/12/30 14:32:30
olala:) Ale ciacho, piękne:)
-
2010/12/30 14:54:32
Dawno takiego nie jadłam, a Twoje wygląda pięknie, do tego jeszcze takie kolorowe!
-
2010/12/30 17:06:10
Ale fajowe ciacho :) Uwielbiam takie przekładańce :)
-
2010/12/30 17:18:12
Imponujace!
Musi byc przepyszne:)
-
2010/12/30 17:22:03
jak ślicznie wygląda, musi być pyszne
-
2010/12/30 20:03:23
Jakie wysokie! Bardzo ładne ciacho:)
-
2010/12/31 02:21:57
o rety!
jakie wysooookie ciacho.
wygląda zabójczo.
-
Gość: iwona, 77-255-16-58.adsl.inetia.pl
2012/01/13 12:44:07
Witam, proszę o informację w jakiej ilości wody rozpuścić galaretki? Właśnie piekę to ciasto :-). Pozdrawiam iwona
-
2012/01/13 16:32:15
Cześć Iwona, ja rozpuszczam 1 galaretkę w pół szklanki wody, czyli na 2 galaretki szklanka wody, pozdrawiam :-)
-
Gość: iwona, 77-254-65-18.adsl.inetia.pl
2012/01/13 19:36:47
ok. Dziękuję bardzo, cieszę się, że mi odpisałaś. Pozdrawiam weekendowo iwona
-
Gość: fela, ppp136103.ostnet.pl
2012/09/09 12:59:48
witam. czy do tego ciasta daje się wyłącznie mąkę ziemniaczaną? Mąki pszennej nie? Mam wątpliwości bo dalej piszesz 'mąki' w liczbie mnogiej. A przy okazi ,Twój przepis na piernik alpejski jest wspaniały, upiekłam go na urodziny syna jako tort. pozdrawiam
-
Gość: iwona, d240-239.icpnet.pl
2013/01/06 21:27:44
a gdzie ciasto z kakao
-
2013/02/06 17:29:01
iwona, d240-239.icpnet.pl : ciasto kakaowe znajduje się w tym placku, proszę spojrzeć na przepis, przełożenie ciasta, pozdrawiam
-
Gość: , public136966.cdma.centertel.pl
2013/06/20 11:43:59
czy dodaje się mąkę pszenną do tego ciasta czy tylko ziemniaczaną, bo dalej piszesz przesiane
mąki
-
2013/07/02 23:36:29
Witam, dodaję tylko mąkę ziemniaczaną, przepraszam za błąd, pozdrawiam
-
Gość: kodnik, 80.51.1.16*
2014/09/12 19:56:04
czy można nie dzielic ciasta na biszkopty na 3 części tylko zrobić 3 osobne ciasta?
-
2014/09/22 22:25:17
kodnik, 80.51.1.16* : myślę, że można pozdrawiam :-)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi