Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Kilimandżaro

Następna propozycja ciasta z serii książek siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

niedziela, 28 listopada 2010, katarzyna_sar
Kilimandżaro masło/margaryna galaretka cukier kakao owoce mąka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/28 16:38:28
Piękne! :))
Pasuje też to Cytrusowego Tygodnia :)) Pozdrowienia:)
-
2010/11/28 16:45:57
cudo! :) a nazwa jaka fajna
-
2010/11/28 18:10:45
bardzo fajne ciacho :) Prezentuje się rewelacyjnie :)
-
2010/11/28 22:07:11
podoba mi sie to ciacho i mam na niego ochote:)
-
2010/11/29 08:22:28
bardzo ładnie wygląda to ciasto...
-
2010/11/29 10:44:31
wygląda bardzo okazale :) podoba mi się i nazwa i ciasto :)
-
2010/11/30 19:53:35
ciasta siostry Anastazji zawsze kuszące, z kilkoma warstwami, nieco roboty przy nich jest, ale smak wynagradza pracę :)
fajnie się prezentuje
-
2010/12/05 16:34:39
O jakie one musi byc cudowne! Swietnie sie prezentuje, cos czuje..ze bardzo by mi smakowalo ;)
-
2010/12/05 18:08:15
zapowiada się przepysznie!

pozdrawiam,
Paula
-
2010/12/09 21:03:18
To będzie zamach na szczupłość sylwetki, ale się chyba skuszę.
-
Gość: Iwona, afiv170.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/20 20:59:18
Robię to ciasto z tego właśnie przepisu i.... zawsze wychodzi!!!..połączenie jabłek, kremu i biszkoptu czekoladowego..mmmmm pycha. Gorąco polecam - warto wypróbować...na imprezie robi furorę !!!!!!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi