Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Sok z pomidorów

Dzisiaj na moim blogu hit pomidorowy. To sok z czerwonych pomidorów, który przygotowuję co roku na przełomie sierpień-wrzesień. Można go pić, ale także można dodawać do sosów, spaghetti, bigosu czy gołąbków. Nie ma nic lepszego, przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy:-) Samo zdrowie, gorąco polecam!

Składniki na 10 litrowych słoików:

  • 8 kg pomidorów
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy

Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę. Następnie przekręcić przez maszynkę, sok wlać do garnka.

Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać kwasek cytrynowy, który spowoduje, że pomidory nie stracą koloru. Masę pomidorową gotować pół godziny. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło. Można gotować dłużej, wtedy odparuje więcej wody i sok będzie bardziej gęsty.

Przygotować słoiki. Ja zawsze myję je w zmywarce albo wyparzam w piekarniku. Gorący sok pomidorowy wlewać do słoików, każdy dokładnie zakręcić, słoiki przewrócić do góry nogami i czekać, aż wystygną. Nie trzeba pasteryzować, trzymają cały rok.

Smacznego:-)


piątek, 27 sierpnia 2010, katarzyna_sar
Tagi: pomidory
Sok z pomidorów pomidory

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/27 18:17:32
tez taki robię! identycznie!
rewelacyjny w smaku...
mój tato zawsze "przyjmuje" go na kaca... i mój Pan ostatnio też stosuje te metodę. ponoc działa ;p
-
2010/08/27 18:40:54
O! Moja babcia zawsze taki robiła.. Rzeczywiście, bardzo praktyczny.. Zimą, nie ma jak to sos do nudli z takiego soczku.. Pycha..
-
2010/08/27 19:29:12
Lubię takie soczki domowej roboty... :)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/08/27 21:06:12
wspaniała rzecz taki domowej roboty sok pomidorowy. Bardzo żałuję że w tym roku nie dysponuje odpowiednią ilością czasu aby robić takie pyszności :(
-
2010/08/27 21:16:17
lubię sok pomidorowy, szczególnie pikantny :)
-
2010/08/28 13:43:56
i u mnie w domu robi się taki sok ze świeżych pomidorów.
-
Gość: Andrzej, 89-74-93-119.dynamic.chello.pl
2011/05/03 12:08:38
Do słoików, gotowych pomidorów, przed zakręceniem dobrze jest wlać 1-2 łyżki oliwy. Doskonale się trzymają. Sprawdzone.
-
Gość: Kinga, 88.220.102.24*
2012/08/10 19:40:14
A ja lubię wypić na świeżo, z własnych pomidorów. Po prostu parze je, obieram i wrzucam do blendera. Sypię trochę przypraw do smaku (sól cebulowa, sól i pieprz). Miksuję na gładką masę i skrapiam cytryną. Gotowy przysmak warto jest ozdobić pietruszką lub plasterkiem ogórka. Jest to koktajl (sok?) mało pracochłonny, pyszny i zdrowy!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi