Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z kapustą i serem

Po 2-tygodniowej przerwie powracam:-) Przygotowałam pierogi z kapustą i serem, robiłam je po raz pierwszy. U mnie w domu przeważnie jadło się pierogi na słodko, czas na zmiany:-) polecam!

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 - 1,5 łyżki masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 główka kapusty
  • 5 cebul
  • 50 dag twarogu
  • sól

Mąkę z szczyptą soli przesiać na stolnicę, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko, dodać masło, lekko zagnieść. Następnie wlać gorącą wodę. Temperatura wody powinna być jak najwyższa. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, powinno się odklejać od rąk.

Przygotować farsz: kapustę pokroić, wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości. Ostudzić, kapustę wycisnąć, można drobniej pokroić. Twaróg przekręcić przez maszynkę. Cebule obrać, pokroić na kostkę, zeszklić na oleju. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, doprawić solą.

Posypać stolnicę mąką. Odcinać po kawałku ciasta, resztę ciasta trzymać pod miską. Ciasto wałkować na odpowiednią grubość, ja staram się wałkować cieniutko. Szeroką szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, skleić pierogi ręką, można użyć do tego także widelca już specjalnego urządzenia do zagniatania pierogów. Układać pierogi na talerzu posypanym mąką lub po prostu na lnianym ręczniku, nie mogą sie sklejać.

W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucać pierogi, jak wypłyną na wierzch gotować jeszcze 3 minuty. Wykładać pierogi, odcedzić na łyżce cedzakowej, ułożyć na talerzu, polać stopionym masłem.

Smacznego:-)


sobota, 21 sierpnia 2010, katarzyna_sar
Pierogi z kapustą i serem kapusta masło/margaryna cebula twaróg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/22 09:01:43
z kapustą i serem nigdy nie robiłam ani nie jadłam. a za słodkimi nie przepadam, byłam swego czasu wielką fanką ruskich. pozdrawiam;)
-
2010/08/22 09:53:29
Nigdy nie jadlam a takich nadzieniem. Brzmi kusząco :D
-
2010/08/23 09:48:52
nadzienia z kapusty i sera nigdy w naszych pierogach nie było..
-
2010/08/23 21:52:48
i ja tez takich nie jadłam .........ale wyglądają pyszniukto
-
2010/08/24 11:18:11
bardzo interesujące nadzienie :)
-
2010/08/25 22:08:39
Z kapustką i serem, mniam ,pewnie pyszne :) Ja bardzo lubię pierożki:)
-
Gość: aleksandra272, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/12 16:27:37
Pierogi są fantastyczne. Moje ulubione, tylko ja dodaję jeszcze trochę pieprzu i z serem należy uważać. Na kilogram kapusty daję ok 30 dag sera. pozdrawiam :)
-
Gość: , *.telpol.net.pl
2012/01/29 23:32:58
Jadłam kiedyś takie pierogi i bardzo były smaczne, muszę też je zrobić, dzięki za przepis Urszula
-
Gość: Rango, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/03/27 23:00:46
Ja takie pierogi z serem i kapustą jadam od wielu lat :) są pyszne ! wprowadziła je do mojej rodziny babcia..z tym,że na pierogi posypujemy jeszcze skwarki ze słoninki lub boczu spieczone dość dobrze..posypujemy trochę solą i są The Best !
-
Gość: , *.ostnet.pl
2012/04/12 16:41:00
Jada się takie pierogi na Podkarpaciu są bardzo dobre
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi