Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Bigos z cukini

Bigos z cukinii to moja pierwsza propozycja do akcji "CUKINIOWY SIERPIEŃ 2010". Jako dziecko jadłam go często u mojej babci, to kolejna perła z lamusa, polecam!

Składniki na 6 osób:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 kg zwykłej kiełbasy
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 pomidorów lub przecier pomidorowy
  • 5-6 łyżek keczupu
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek wody
  • sól, pieprz

Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, posolić (cukinia puści sok i zmięknie, później odcedzić). Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju, wrzucić do rondla.

Oddzielnie na odrobinie oleju uprażyć cukinię, dodać wodę, musi lekko się rozgotować (tak około 15 minut). Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Dusić jeszcze około 10 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)


czwartek, 05 sierpnia 2010, katarzyna_sar
Bigos z cukini Wędliny czosnek pomidory cukinia cebula

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/05 18:03:12
Fajny pomysł :) Uwielbiam cukinie, więc myślę, że kiedyś z niego skorzystam :)
-
2010/08/05 18:15:54
Tylko pozazdrościć.
Ja cukinię poznałem dopiero jako dorosły obywatel;-)
Fajne danie!
-
2010/08/05 18:24:31
podoba mi się takie wykorzystanie cukini!
-
2010/08/05 18:37:06
Kasiu fajna propozycja. bardzo letnia :)
-
2010/08/05 18:47:30
Podoba mi się :) ja robie często,ale bez kiełbaski:)
-
2010/08/05 18:56:16
ciekawy przepis. z cukinii jeszcze takich smakołyków nie robiłam;)
-
2010/08/05 23:01:38
Ciekawe, takiego bigosu jeszcze nie jadlam
ale pysznie wyglada
-
2010/08/06 07:59:11
Wspaniale się prezentuje ten bigosik :) Muszę wyprosic kilka cukinii od tate i też sobie coś upichcic :) Pozdrawiam !
-
2010/08/06 10:19:08
lubię cukinię i bigos też lubię :) swietny pomysł
-
Gość: monika.b., 178-37-227-64.adsl.inetia.pl
2011/08/02 11:45:26
super smakuje!!robie czesto bo mąż sie dopomina::):):):)
-
Gość: Iwo, smtp3.grupalotos.pl
2012/06/12 13:52:35
Dzisiaj zrobię ten bigosik!
Właśnie szukałem pomysłu na wykorzystanie cukinii z lodówki ;)
O, i przy okazji kiełbaskę wykorzystam...
-
Gość: Maggy, static-197-6.is.net.pl
2012/08/07 20:40:03
Cudowne! Pyszne, polecam wszystkim!!:*:*
-
Gość: , user-46-112-187-77.play-internet.pl
2012/08/11 17:24:07
a ja polecam zamiast zwykłej kiełbasy białą surową. Kupuję taką naczosnkowaną i nie dodaję już czosnku na koniec. Wciskam ją do cebulki po kawałku i smażę a później odrobinę dłużej wszystko duszę. No i oczywiście smażę cebulę z kiełbasą tylko na maśle.
-
Gość: Martusia, bdu33.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/21 14:07:32
A ja moi kochani dodaje jeszcze czerwona papryke... mmmm pysznosci,własnie dzis serwuje...SMACZNEGO
-
Gość: MariaD, fgz65.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/01 14:40:30
Pycha!!! Robię na okrągło i cała rodzinka zajada się i nigdy im się nie znudzi. Córka nawet stwierdziła, że odkąd robię ten bigos, to nie ma ochoty na normalny z kapusty .
:)))
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi