Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Kremówka na cieście francuskim

W ostatni weekend mieliśmy grilla, nie mogło zabraknąć słodkiego. Postanowiłam wypróbować przepis na kremówki na cieście francuskim (przepis otrzymałam od mojej teściowej:-)). Kremówka nie jest tak mocno tucząca, bo składa się z ciasta francuskiego i kremu budyniowego, wersja light, polecam:-)

Składniki:

  • 2 gotowe ciasta francuskie
  • 2 litry mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 dag masła lub margaryny
  • cukier puder do posypania


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej równo ciasto francuskie, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, piec 10 minut, wystudzić. To samo zrobić z drugim ciastem francuskim.

Przygotować masę budyniową. Mleko zagotować, odlać 3 szklanki mleka. Do gotującego mleka dodać cukier kryształ, cukry waniliowe, masło lub margarynę, wymieszać, musi się to zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

Na gotujące się mleko (ściągnąć z ognia) wlać mleko z budyniami i mąką, mieszać energicznie, aż powstanie budyń. Gotować jeszcze 2 minuty, żeby budyń stracił surowy smak.

Przestudzoną masę budyniową wylać na ciasto francuskie, przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)


czwartek, 22 lipca 2010, katarzyna_sar
Kremówka na cieście francuskim masło/margaryna budyń mleko cukier mąka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
milk_chocolate84
2010/07/22 22:52:41
wieki nie jadłam takich pyszności.. :)
-
Gość: Isa, 213.17.152.*
2010/07/22 23:29:45
wygląda obłędnie !!
-
ciastella
2010/07/23 07:44:02
mniamm;D
-
2010/07/23 08:38:35
Wygląda przepysznie. Ależ mam ochotę na takie ciacho :)
-
fantazjemagdyk
2010/07/23 10:03:07
uwielbiam kremówki :) mówisz wersja light bedzie trzeba wypróbować :)
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/07/23 10:06:14
Zjadłabym taką kremówę :)
-
blue_megi
2010/07/23 12:27:59
ale mi smaka narobiłaś :))) wygląda bosko !
-
justmydelicious
2010/07/23 16:04:44
świetny pomysł z tym ciastem francuskim!
-
2010/07/23 16:16:34
No, kochana teraz to przesadziłaś......będę miała kremówkowe sny ;D
-
majanaboxing
2010/07/23 21:57:17
Wygląda tak smacznie! Mniam! Bardzo dawno nie jedliśmy kremówki . Pozdrowienia:)
-
ugotujmy
2010/07/24 13:03:31
ależ to musiało byc słodko pyszne:-)
-
Gość: Gosiaa, *.jeleniagora.vectranet.pl
2010/07/24 15:30:56
O rany, ale apetyczne :D Wygląda obłędnie. Zrobię tą kremówkę. Mam tylko takie pytanie. Czy jesli zrobię dzisiaj pod wiecżór i włoże do lodowki to jutro będzie ok, tzn. chodzi mi o to czy np. ciasto za bardzo nie zmięknie?
-
katarzyna_sar
2010/07/24 16:35:04
Dziękuję Wam kochani za komentarze:-)
Gosiu: Jeśli włożysz ciasto do lodówki, na pewno nie zmięknie, pozdrawiam
-
Gość: lealea10, *.adslplus.ch
2011/05/08 12:47:22
Czesc! Irytuje mnie w tym przepisie ilosc masla. 40 dag to prawie pol kilo!!! Czy to sie zgadza?
-
katarzyna_sar
2011/05/08 16:09:31
Tak do tej kremówki dodaje się 40 dag masła lub margaryny, pozdrawiam
-
Gość: gosiaczek, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/21 22:52:52
co zrobic zeby ciasto francuskie nie rosło??
-
katarzyna_sar
2011/12/24 02:31:05
Ciasto francuskie zawsze rośnie niestety, ale ja się tym nie przejmuję.
Pierwszy płat ciasta francuskiego nakłuwam widelcem, wykładam masę budyniową, wierzch tez nakłuwam, trochę się pokruszy ale jak posypię cukrem pudrem prawie nic nie widać, polecam!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi