Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Kremówka na cieście francuskim

W ostatni weekend mieliśmy grilla, nie mogło zabraknąć słodkiego. Postanowiłam wypróbować przepis na kremówki na cieście francuskim (przepis otrzymałam od mojej teściowej:-)). Kremówka nie jest tak mocno tucząca, bo składa się z ciasta francuskiego i kremu budyniowego, wersja light, polecam:-)

Składniki:

  • 2 gotowe ciasta francuskie
  • 2 litry mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 dag masła lub margaryny
  • cukier puder do posypania


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej równo ciasto francuskie, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, piec 10 minut, wystudzić. To samo zrobić z drugim ciastem francuskim.

Przygotować masę budyniową. Mleko zagotować, odlać 3 szklanki mleka. Do gotującego mleka dodać cukier kryształ, cukry waniliowe, masło lub margarynę, wymieszać, musi się to zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

Na gotujące się mleko (ściągnąć z ognia) wlać mleko z budyniami i mąką, mieszać energicznie, aż powstanie budyń. Gotować jeszcze 2 minuty, żeby budyń stracił surowy smak.

Przestudzoną masę budyniową wylać na ciasto francuskie, przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)


czwartek, 22 lipca 2010, katarzyna_sar
Kremówka na cieście francuskim masło/margaryna budyń mleko cukier mąka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/07/22 22:52:41
wieki nie jadłam takich pyszności.. :)
-
2010/07/22 23:29:45
wygląda obłędnie !!
-
2010/07/23 07:44:02
mniamm;D
-
2010/07/23 08:38:35
Wygląda przepysznie. Ależ mam ochotę na takie ciacho :)
-
2010/07/23 10:03:07
uwielbiam kremówki :) mówisz wersja light bedzie trzeba wypróbować :)
-
2010/07/23 10:06:14
Zjadłabym taką kremówę :)
-
2010/07/23 12:27:59
ale mi smaka narobiłaś :))) wygląda bosko !
-
2010/07/23 16:04:44
świetny pomysł z tym ciastem francuskim!
-
2010/07/23 16:16:34
No, kochana teraz to przesadziłaś......będę miała kremówkowe sny ;D
-
2010/07/23 21:57:17
Wygląda tak smacznie! Mniam! Bardzo dawno nie jedliśmy kremówki . Pozdrowienia:)
-
2010/07/24 13:03:31
ależ to musiało byc słodko pyszne:-)
-
Gość: Gosiaa, 078088143043.jeleniagora.vectranet.pl
2010/07/24 15:30:56
O rany, ale apetyczne :D Wygląda obłędnie. Zrobię tą kremówkę. Mam tylko takie pytanie. Czy jesli zrobię dzisiaj pod wiecżór i włoże do lodowki to jutro będzie ok, tzn. chodzi mi o to czy np. ciasto za bardzo nie zmięknie?
-
2010/07/24 16:35:04
Dziękuję Wam kochani za komentarze:-)
Gosiu: Jeśli włożysz ciasto do lodówki, na pewno nie zmięknie, pozdrawiam
-
Gość: lealea10, adsl-89-217-37-164.adslplus.ch
2011/05/08 12:47:22
Czesc! Irytuje mnie w tym przepisie ilosc masla. 40 dag to prawie pol kilo!!! Czy to sie zgadza?
-
2011/05/08 16:09:31
Tak do tej kremówki dodaje się 40 dag masła lub margaryny, pozdrawiam
-
Gość: gosiaczek, ged194.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/21 22:52:52
co zrobic zeby ciasto francuskie nie rosło??
-
2011/12/24 02:31:05
Ciasto francuskie zawsze rośnie niestety, ale ja się tym nie przejmuję.
Pierwszy płat ciasta francuskiego nakłuwam widelcem, wykładam masę budyniową, wierzch tez nakłuwam, trochę się pokruszy ale jak posypię cukrem pudrem prawie nic nie widać, polecam!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi