Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Goł±bki z mięsem mielonym według przepisu mojej mamy

U mnie jak robi się mamine goł±bki z mięsem mielonym, to robi się ich strasznie dużo:-) Lubimy je bardzo, do obiadu lub z ¶wieżym pieczywem! Możecie zrobić mniej goł±bków, najważniejsza jest zasada, żeby ryżu było mniej więcej tyle samo co mięsa. Polecam gor±co, to kolejny przepis, który dodaję do akcji "KULINARNE PERŁY Z LAMUSA" oraz "SMACZNIE I POMIDOROWO".

Składniki:
3 opakowania ryżu (400 g)
1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 kg mięsa mielonego z indyka
0,5 kg cebuli (można dodać mniej lub więcej, według uznania)

sól, pieprz
keczup pikantny - 0,50 litra
2-3 kapusty (najlepiej młoda)
olej
2 szklanki bulionu

Składniki na sos pomidorowy:
pomidory - 6 sztuk
1 szklanka bulionu
1-2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki masła

2-3 łyżki ¶mietany
sól, pieprz, cukier

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Z kapusty wyci±ć gł±b. Kapustę opłukać i obgotować w wodzie z 2 łyżkami oleju - kapusta będzie się wtedy lekko obierała.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć oleju na złoty kolor. Ostudzony ryż wyrzucić na miskę, dodać gor±c± cebulkę, mięso mielone wieprzowe i z indyka. Wymieszać dokładnie najlepiej drewnian± łyżk± lub ręk±. Doprawić sol±, pieprzem i keczupem, jeszcze raz wymieszać.

Li¶cie odrywać delikatnie od kapusty, można lekko wyci±ć miejsca, gdzie kapusta jest twarda. Nakładać farsz do ¶rodka i zawijać w li¶cie.

Dno garnka lub naczynia żaroodpornego wyłożyć li¶ćmi kapusty. Na nich układać goł±bki – zawinięciem do dołu – ciasno jeden obok drugiego, żeby się nie porozwijały w czasie duszenia. Na dolnej warstwie ułożyć następn± i następn±, zalać goł±bki bulionem, wierzch przykryć li¶cmi kapusty.

Przykryć garnek i postawić na płytce na małym gazie. Dusić pod przykrywk± do miękko¶ci kapusty około 1 godziny i 15 minut.

Można przygotować sos pomidorowy. Pomidory sparzyć, zdj±ć skórkę i pokroić. Udusić na 1 łyżce masła, wlać bulion, chwilę podgotować, przyprawić do smaku sol±, pieprzem i cukrem. Na pozostałym ma¶le lekko przesmażyć m±kę. Wlać trochę sosu i dokładnie wymieszać (tak aby nie było grudek), poł±czyć z pozostałym sosem, zagotować. Na końcu do sosu wlać ¶mietanę. Goł±bki wyj±ć na talerz, polać sosem.


Smacznego:-)


pi±tek, 02 lipca 2010, katarzyna_sar
Goł±bki z mięsem mielonym według przepisu mojej mamy mięso mielone ryż kapusta

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/07/02 20:08:14
Ależ mi narobiła¶ smaka na goł±bki:) Pysznie wygl±daj±:)
-
2010/07/02 20:42:37
przepięknie wygl±daj± , aż mam smaka na jednego:) pozdrawiam Iza
-
2010/07/02 22:42:35
UWIELBIAM goł±bki. Mogłabym je jesc codziennie. Najlepiej z sosem pieczrkowym lub pomidorowym... Pycha:)
-
2010/07/03 08:32:42
uwielbiam goł±bki :) a przepisy wyniesione z domu s± zawsze najlepsze :)
-
2010/07/03 13:28:23
goł±bki mamy zawsze s± najlepsze;)
pozdrawiam
-
2010/07/03 14:01:10
ale ja dawno goł±bków nie robiłam... pysznie wygl±daj±!
-
2010/07/07 19:08:14
Pysznie wygl±daj±! Naprawdę baaardzo pysznie,. mniam:)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi