Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki z mięsem mielonym według przepisu mojej mamy

U mnie jak robi się mamine gołąbki z mięsem mielonym, to robi się ich strasznie dużo:-) Lubimy je bardzo, do obiadu lub z świeżym pieczywem! Możecie zrobić mniej gołąbków, najważniejsza jest zasada, żeby ryżu było mniej więcej tyle samo co mięsa. Polecam gorąco, to kolejny przepis, który dodaję do akcji "KULINARNE PERŁY Z LAMUSA" oraz "SMACZNIE I POMIDOROWO".

Składniki:
3 opakowania ryżu (400 g)
1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 kg mięsa mielonego z indyka
0,5 kg cebuli (można dodać mniej lub więcej, według uznania)

sól, pieprz
keczup pikantny - 0,50 litra
2-3 kapusty (najlepiej młoda)
olej
2 szklanki bulionu

Składniki na sos pomidorowy:
pomidory - 6 sztuk
1 szklanka bulionu
1-2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła

2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, cukier

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę opłukać i obgotować w wodzie z 2 łyżkami oleju - kapusta będzie się wtedy lekko obierała.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć oleju na złoty kolor. Ostudzony ryż wyrzucić na miskę, dodać gorącą cebulkę, mięso mielone wieprzowe i z indyka. Wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką lub ręką. Doprawić solą, pieprzem i keczupem, jeszcze raz wymieszać.

Liście odrywać delikatnie od kapusty, można lekko wyciąć miejsca, gdzie kapusta jest twarda. Nakładać farsz do środka i zawijać w liście.

Dno garnka lub naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich układać gołąbki – zawinięciem do dołu – ciasno jeden obok drugiego, żeby się nie porozwijały w czasie duszenia. Na dolnej warstwie ułożyć następną i następną, zalać gołąbki bulionem, wierzch przykryć liścmi kapusty.

Przykryć garnek i postawić na płytce na małym gazie. Dusić pod przykrywką do miękkości kapusty około 1 godziny i 15 minut.

Można przygotować sos pomidorowy. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Udusić na 1 łyżce masła, wlać bulion, chwilę podgotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na pozostałym maśle lekko przesmażyć mąkę. Wlać trochę sosu i dokładnie wymieszać (tak aby nie było grudek), połączyć z pozostałym sosem, zagotować. Na końcu do sosu wlać śmietanę. Gołąbki wyjąć na talerz, polać sosem.


Smacznego:-)


piątek, 02 lipca 2010, katarzyna_sar
Gołąbki z mięsem mielonym według przepisu mojej mamy mięso mielone ryż kapusta

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/07/02 20:08:14
Ależ mi narobiłaś smaka na gołąbki:) Pysznie wyglądają:)
-
2010/07/02 20:42:37
przepięknie wyglądają , aż mam smaka na jednego:) pozdrawiam Iza
-
2010/07/02 22:42:35
UWIELBIAM gołąbki. Mogłabym je jesc codziennie. Najlepiej z sosem pieczrkowym lub pomidorowym... Pycha:)
-
2010/07/03 08:32:42
uwielbiam gołąbki :) a przepisy wyniesione z domu są zawsze najlepsze :)
-
2010/07/03 13:28:23
gołąbki mamy zawsze są najlepsze;)
pozdrawiam
-
2010/07/03 14:01:10
ale ja dawno gołąbków nie robiłam... pysznie wyglądają!
-
2010/07/07 19:08:14
Pysznie wyglądają! Naprawdę baaardzo pysznie,. mniam:)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi