Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag margaryny
  • około 1/4 litra mleka
  • 5 dag cukru kryształu
  • sól

Kompot z czarnych jagód:

  • 40 dag jagód
  • 15-20 dag cukru kryształu
  • 1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)


wtorek, 27 lipca 2010, katarzyna_sar
Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym owoce masło/margaryna cukier drożdże

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/07/27 15:36:37
jejku, ja się wpraszam z miejsca na te parowce! mniam!
-
2010/07/27 15:38:34
Zapraszam serdecznie:-)
-
2010/07/27 15:48:34
uwielbiam :) Ja lubię również z żółtym serem .. ale wtedy bez jagód ;)
-
2010/07/27 15:54:11
świetne i bardzo urocze te Twoje kluseczki:) Mój Połówek takie uwielbia, a ja jeszcze ich nie robiłam, muszę spróbować wreszcie!:)
-
2010/07/27 16:12:05
milk_chocolate84: z żółtym serem jeszcze nie jadłam, musi być pyszne:-)
ilka_86: dziękuję:-) naprawdę warto zrobić, dużo ich wychodzi i są pyszne!
-
2010/07/27 16:32:12
Uwielbiam je i mam wielką chęć je zrobić. Pysznie u Ciebie wyglądają!:)
-
2010/07/27 16:38:37
Majano: Dziękuję:-)
-
2010/07/27 16:53:53
nigdy jeszcze nie jadłam... pysznie wyglądają!
-
2010/07/27 17:36:23
Kiedyś próbowałam je zrobić ale jakieś gnioty mi wyszły, muszę spróbować jeszcze raz i to koniecznie z jagodami!
-
2010/07/27 17:47:38
myniolinka: na prawdę warto spróbować:-)
nobleva: koniecznie musisz spróbować jeszcze raz je zrobić, są pyszne!
-
2010/07/27 18:12:35
Kasiu jak tak możesz???? Mam na nie ochotę od... Albo i jeszcze dalej :) Pysznie wyglądają :) Muszę się wreszcie sprężyc i je zrobic :)
-
2010/07/27 18:13:59
pampuchy kuszą z wielu blogów. i pasowałoby się w końcu zabrać za ich zrobienie. i te jagody..mmm
-
2010/07/27 20:14:29
świetnie się prezentują, Ja już od dawna mam na nie chrapkę:D
Buziaki i dziekuję za udział:*
-
2010/07/27 20:52:54
olciaky: Dziękuję:-) Fajna ta akcja jagodowa!
panna_malwinna: zachęcam do wypróbowania, są pyszne szczególnie z jagodami:-)
kasiaaaa24: Kasiu no właśnie czas najwyższy je zrobić, nie będziesz żałować:-)
-
2010/07/27 21:14:35
ja lubie wszystkie kluski ;) A ten sosik musi mbyc taki smakowity!
-
2010/07/27 21:27:51
emma001: Dziękuję za komentarz:-) Tak zgadzam się, kluski są pyszne a z sosem jagodowym to niebo w gębie, pozdrawiam:-)
-
2010/07/27 21:37:25
O tak, to zdecydowanie smak z dzieciństwa:)
pozdrawiam
-
2010/07/28 09:33:17
muszę zrobić i wykorzystać fakt, że jeszcze są świeże jagody :)
-
2010/07/28 10:49:55
Uciekam stąd szybko bo nie jadłam jeszcze śniadania, a Ty tutaj serwujesz takie piękne"paruchy" (tak się u mnie mówi na te kluski) na mój biedny pusty żółądek ;) Wyglądają niesamowicie apetycznie!
-
2010/08/12 17:18:49
mam pytanie, jak będę robić pampuchy w garnku na parze, to mam je bezpośrednio kłaść na garnek, czy tez przykryć dno ściereczką?
-
2010/08/13 12:36:45
Wakkiki: Ja kładę pampuchy bezpośrednio na garnek na parze, ja smarowałam warstwy garnka lekko olejem lub oliwą, pozdrawiam:-)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi