Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Nadziewane rolady wołowe

Nadziewane rolady wołowe biorą udział w akcji  "ULUBIONE SMAKI Z DZIECIŃSTWA". Ich smak kojarzy mi się z obiadami niedzielnymi u mojej babci Kasi, do tego kluski śląskie i sosik powstały na bazie rolad. Potem takie rolady serwowała mi moja mama. Zapewniam nie ma jak wołowe rolady, pyszotka!

Składniki na rolady:
6 kawałków wołowiny
1 nieduża marchewka
2 ogórki kiszone
15 dag słoniny
lub boczku
6 skórek od chleba

3 cebule

1 kiełbasa
musztarda
sól, pieprz
olej lub smalec

Marchewkę oraz cebulę pokroić na cienkie paseczki albo talarki. Ogórki kiszone, kiełbasę, słoninę (boczek) pokroić na paseczki.

Kawałki wołowiny roztrzaskać tłuczkiem, tak jak na kotlety, posolić. Każdy kawałek wołowiny z jednej strony posypać pieprzem i posmarować musztardą.

Nakładać wzdłuż cebulę, kiełbasę, słoninę, marchewkę, ogórka oraz skórkę od chleba. Zawijać rolady jak gołąbki. Spinać wykałaczkami albo owijać nitką.

W brytfannie rozgrzać smalec lub olej i obsmażyć na nim rolady. Potem przykryć brytfannę, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.

Smacznego:-)


piątek, 04 czerwca 2010, katarzyna_sar
Nadziewane rolady wołowe mięso wołowe Słonina Wędliny ogórki marchew cebula

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/04 15:04:12
Taką roladkę to bym chętnie zjadła:)
-
2010/06/04 15:24:23
przyznam że lubię takie roladki, ale skórka od chleba w nich to dla mnie nowość :)
-
2010/06/04 16:16:11
Nas nie trzeba zapewniać, że rolady to pyszotka;-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/06/04 20:55:34
Mam w tylko mgliste wspomnienie takich rolad (w sosie grzybowym chyba), ale raczej nie robila ich moja Mama - tylko ktos z dalszej rodziny
-
2010/06/05 08:36:50
o, pyszne to nadzienie.
-
2010/06/05 21:44:51
Ugotujmy: Pyszne, mniam:-)
Tehuana: Spróbuj roladek z mojego przepisu, na pewno Ci przypadną do gustu:-)
Gumko: Dziękuję i potwierdzam, sama rozkosz podniebienia:-)
Chantel111: Skórka od chleba nadaje specyficzny smak roladzie:-)
Wiosenka27: Zachęcam do wypróbowania:-)

Dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam:-)
-
Gość: , ip-82-177-173-175.net.azartsat.pl
2011/01/09 19:44:50
Z tą skórką od chleba to wypróbuję na pewno! :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi