Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami

W końcu zdecydowałam się zrobić roladę z bitą śmietaną i owocami. W zamrażarce miałam jeszcze zeszłoroczne mrożone truskawki, więc je wykorzystałam:-). Przepis znalazłam na gazeta.pl. Rolada wyszła ok, choć trochę mi pękła. Myślę, że następnym razem dodałabym więcej oleju i na pewno świeże owoce nie mrożone. Ogólnie rolada się udała, jest szybka w wykonaniu i szybko znika z talerza, polecam!

Składniki na biszkopt:
5 jaj

5 łyżek cukru kryształu albo cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
cukier waniliowy

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam, ale następnym razem nie dodam)

3 łyżki oleju

Dodatkowo:
0,5 litra śmietany kremówki

2 cukry waniliowe
2 galaretki cytrynowe

1/2 l gorącej wody

kilka truskawek (najlepiej świeżych, ja dałam mrożone)

1 słoiczek dżemu truskawkowego


Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i olej, jeszcze ubijać chwilkę.

Następnie dodać żółtka, wymieszać  łyżką, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Przygotować blachę, ja użyłam blachy, która znajduje się w piekarniku, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 15 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.

Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę (trochę mi pękła). Zawinąć w czysty ręcznik i tak rolada powinna ostygnąć.

Zimna roladę rozwinąć. Ubić śmietanę z cukrami waniliowymi. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Ubitą śmietanę wylać na roladę, wyłożyć miejscami dżem truskawkowy (następnym razem posmarowałabym najpierw biszkopt dżemem, później dałabym śmietanę), ułożyć truskawki na brzegu rolady i zwinąć ponownie.

Roladę posypać cukrem pudrem i oziębić w lodówce, gotowe!


Smacznego:-)

Źródło: http://fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html

piątek, 28 maja 2010, katarzyna_sar
Tagi: rolady
Rolada z bitą śmietaną i truskawkami rolady

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/28 19:56:28
pysznie wygląda:) My jeszcze czekamy na truskawki, bo te sklepowe jakoś smaku jeszcze nie mają. Pozdrawiam ciepło
-
2010/05/28 20:23:32
Ale mi smaka narobiłaś tą roladą! :) Uwielbiam je szczegolnie z owocami:))
A co do pękniecia sprobuj zwinać rolade gdy je gorąca, zawin w sciereczke, poczekaj az wystygnie, delikatnie rozwin, naloż nadzienie i zwin. Ja tak robie i mi nie pęka:) Pozdrawiam i miłego weeknedu:)
-
2010/05/28 20:31:21
ten biszkopt jest świetny w połączeniu z takimi pysznościami!
-
2010/05/28 20:41:48
Oj kusisz, kusisz przed sobotą. Bardzo smaczna!
-
2010/05/28 20:53:07
uwielbiam taką roladę :) Puszysty tenTwój biszkopcik wyszedł, super :)
-
2010/05/28 21:12:04
Ślicznie się prezentuja ta truskawka w środku. Ja uwielbiam rolady, są takie dekoracyjne:)
-
2010/05/29 09:16:07
już od dawna się zabieram do zrobienia rolady.... muszę w końcu zrobić Twoja wygląda pysznie
-
2010/05/30 09:00:06
ja na robienie rolady jeszcze się nie odważyłam. ale takie wpisy bardzo mnie zachęcają :-)
-
2010/05/31 21:16:21
Pyszna rolada :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi