Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Nadziewane ciasteczka francuskie

 

Szczyt lenistwa w moim wykonaniu to nadziewane ciasteczka francuskie. Nie chciało mi się piec ciasta, więc kupiłam 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego, pokroiłam je na kwadraty i nadziałam różnymi nadzieniami: rabarbarem, wydrylowanymi wiśniami i czekoladą. Ciasteczka biorą udział w akcjach "Rabarbarowe wypieki" oraz "Czas na piknik".

Składniki (na 6 osób):
3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
słoik wydrylowanych wiśni
tabliczka czekolady mlecznej
3 łyżki wody
2 sztuki rabarbaru

2 cukry waniliowe

Gotowe ciasto francuskie wyłożyć z folii, pokroić na kwadraty. Wiśnie odsączyć, czekoladę połamać na pojedyńcze kostki.

Przygotować mus rabarbarowy. Do garnka wlać wodę, wrzucić na to pokrojony w drobną kostkę rabarbar, zasypać cukrem waniliowym, wymieszać. Gotować (na małym ogniu, ciagle mieszać) tak długo, aż zrobi się mus, ostudzić.

Na kwadraty nakładać (w rogu) wiśnie, mus rabarbarowy lub kostkę czekolady. Zgiąć na pół i skleić rogi, utworzą się trójkaty. Ciasto ponacinać oraz posmarować rozmąconym jajkiem.

Ciastka piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C, po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 


Smacznego:-)


sobota, 15 maja 2010, katarzyna_sar
Nadziewane ciasteczka francuskie rabarbar czekolada ciasto francuskie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/15 15:29:03
robiłam takie z czekoladą... przypomniałaś mi ten niesamowity smak... ideał!
-
2010/05/15 15:42:06
lubię francuskie ciasto. odrobinę chrupiące, posypane ziarenkami cukru. z pysznym kwaśnym rabarbarem w środku.
-
2010/05/15 16:19:30
Wspaniałe ciasteczka !:), uwielbiam ciasto francuskie i do tego te pyszne nadzienia, pycha :)
-
2010/05/15 16:46:26
Ciekawy pomysł ;)

Muszę wciągnąć francuskie na listę zakupów. Te ciastka z czekoladowym nadzieniem muszą smakować świetnie :)
-
2010/05/16 08:04:10
Wcale nie szczyt lenistwa! Ja tez tak sobie czesto ulatwiam zycie :-)
-
2010/05/16 09:49:11
lubię te ciasteczka, są szybkie i smaczne, tylko mnie nadzienie zawsze wypływa ze środka, a Twoje wyglądają świetnie
-
2010/05/16 10:43:14
Genialnie wygląda to połączenie krwistoczerwonego nadzienia z rumianym ciastem francuskim.. A jak musi smakować.. Lubię takie szybkie przekąski..
-
2010/05/16 20:28:48
Francuskie w zamrażarce zawsze się przydaje. U mnie częściej jest robione na słono, niż na słodko. Twoje ciasteczka wyglądają smakowicie.
-
2010/05/17 17:48:38
Kasiu, super ciasteczka
Dodałam linka do ciebie :)
-
2010/06/04 13:28:52
O proszę, szybkie i pyszne.
Idealne na kryzysowe sytuacje (i nie tylko!:D)
Pozdrawiamy, Olcik i Beata
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi