Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w krakersach

Delikatny i soczysty kurczak według Nigelli Lawson, naprawdę warto zrobić. Mięso kurczaka jest bardzo miękkie i delikatne dzięki moczeniu w maślance, a dodatkowo na wierzchu otacza go chrupiąca skórka z krakersów. Fajny i prosty pomysł na danie z drobiu, polecam!

Składniki:
500 ml maślanki lub jogurtu
opakowanie krakersów
filety z kurczaka (u mnie 6 sztuk)
sól, pieprz


Maślankę lub jogurt wlać do miski. Filety pokroić na kawałki. Następnie kawałki kurczaka zanurzyć w maślance lub jogurcie naturalnym na min. 2 godziny.


Krakersy pokruszyć, najlepiej włożyc do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta. Przesypać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.

Kawałki kurczaka po kolei obtaczać w krakersach i przekładać na blachę wcześniej wysmarowaną olejem.

Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Ja podaję z sosem czosnkowym.

Smacznego!

niedziela, 11 kwietnia 2010, katarzyna_sar
Kurczak w krakersach jogurt maślanka kurczak krakersy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/12 06:18:13
Mieliśmy okazję jeść tak przygotowanego kurczaka i bardzo nam smakował;-)
-
2010/04/12 13:16:14
Robiłam takiego kuraka i był pyszny, mięso jest soczyste, nie suche i pyszne. Polecam każdemu :)
-
2010/04/12 21:24:41
Tak każdy zachwyca się że chyba też muszę zrobić ;)
-
2010/04/13 11:32:37
ta krakersowa panierka i mnie kusi
zrobię..
-
2010/04/18 11:44:44
widziałam ten odcinek i mam zamiar zrobić, słyszałam że podobno lepsza maślanka, bo ma wtedy wyraźniejszy smak
-
2010/08/29 14:39:53
tak to pysznie brzmi, że zrobię na bank :-) wieeeelkie dzięki za pomysł :-)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi