Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty

Kolejna propozycja swojskiego chlebka, który zagościł na moim stole wielkanocnym. To chleb pszenny pełnoziarnisty, bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Jest naprawdę bardzo pyszny! Chlebek bierze udział w zabawie "KUCHNIA WIELKANOCNA 2010", gorąco polecam!

Składniki:
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej np. Lubella
2 czubate łyżeczki soli
5 dkg drożdży
2,5 szklanki ciepłej wody
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
garść siemienia lnianego w ziarenkach lub garść maku

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek, wlać drożdże, wsypać dynię i słonecznik.

Dodawać wodę stopniowo i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na około 15 minut w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie, podzielić ciasto  na dwie części, formować bochenki chleba i umieścić ciasto w foremkach nasmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia ( ja używam keksówek).

Ciasto odstawić na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie posmarować chlebki letnią wodą, użyć do tego pędzelka i posypać chlebki siemieniem lnianym w ziarenkach albo makiem.

Wyrośnięte chlebki włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu wyjąć chlebki z blaszek i odstawić do ostygnięcia.

Smacznego:-)

wtorek, 06 kwietnia 2010, katarzyna_sar
Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty słonecznik siemie lniane drożdże pestki dyni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/07 11:38:31
najbardziej lubię chleby z dużą ilością ziarenek.. :-)
-
2010/04/07 13:47:36
Ja też uwielbiam chleby z ziarnami:)
-
2010/04/07 17:50:05
I ja też;)
-
2010/04/07 18:15:28
Wspaniały chlebek, bardzo apetycznie wygląda:)
-
2010/04/07 20:19:26
jaki smakowity chlebek :)
-
2010/04/07 22:49:21
na pewno zrobię!:) mam właśnie taką mąkę więc trzeba ją zużyć:) uwielbiam chlebek z wieloma ziarnami:))
-
2010/04/07 23:43:13
Bardzo ładny chlebek ;) Napewno wam smakował
-
2010/04/08 18:11:24
ukradłabym Ci te 3 kromeczki z talerzyka, tak wielką chęć mam na domowy chlebek ;)
-
2010/04/08 23:24:25
Właśnie taki chleb lubię, z ziarnami i własnego wypieku. Wygląda tak apetycznie, że zapewne nie ma już po nim śladu :)
-
2010/04/09 09:23:22
Ugotujmy : Zgadzam się z Tobą, ja w ogóle lubię swojskie chlebki a te z ziarnami są najlepsze:-)
Wiosenko, Beatko: Tak z ziarnami są pyszne:-)
Grażynko, Antytsujux: dziękuję serdecznie:-)
Ilko: Naprawdę z tej mąki wychodzi super chlebek, polecam:-)
Gosiu: Dziękuję, tak smakował oj smakował, pycha:-)
Viridianko: Będę piekła teraz na weekend ten sam chlebek, bo mam jeszcze mąkę pełnoziarnistą, zapraszam do siebie:-)
Dagmarko: Dziękuję, chlebki własnego wypieku są najlepsze, oj nie ma po nim śladu, będę piekła nowy:-)

Pozdrawiam Was:-)



-
Gość: stalowka, *.play-internet.pl
2012/03/09 01:15:38
Upiekłam i jest wspaniały. Lepszy niż z piekarni. Prosto, szybko (wszystko robiłam robotem) i w końcu udał mi się chlebek a nawet dwa!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi