Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Dewolaje z szpinakiem i pieczarkami

Uwielbiam dewolaje! To pyszne roladki drobiowe, można je nadziewać prawie wszystkim, a mi najbardziej smakują z szpinakiem i serem. Doskonałe miesko na danie główne, choć na śniadanie czy kolację też się nadaje, przynajmniej ja mogę je jeść cały czas:-), gorąco polecam!

Składniki:
7 filetów z kurczaka
20 dkg żółtego sera pokrojonego w plastry
1 kg pieczarek
3 cebule

1 opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
kostka rosołowa
sól, pieprz
mąka krupczatka

bułka tata

3 jajka

Filety przekroić na pół, rozbić tuczkiem (ja nakładam woreczek na fileta i rozbijam, wtedy w filecie nie będzie dziur). Jeśli się da, przekroić fileta jeszcze na pół, czyli z jednego fileta powinny wyjść 4 małe dewolaje. Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem.

Przygotować nadzienie z pieczarek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i i usmażyć na oleju. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pieczarki i cebulę połączyć, doprawić i wymieszać.

Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Próżyć tak długo, aż woda odparuje. W międzyczasie pokruszyć kostkę rosołową, dodać do szpinaku, doprawić pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak lekko ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać starte ząbki czosnku, dokładnie wymieszać.

Na filecie rozsmarować: pieczarki z cebulką albo masę szpinakową, następnie ułożyć ser żółty, zwinąć w rulon jak gołąbki. Obtaczać każdy kawałek w mące krupczatce, w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Dewolaje smażyć na bardzo wolnym ogniu, okręcając z każdej strony i lekko dociskając. Potrawę można serwować z ziemniakami i surówką, jak również z frytkami:-)

Smacznego:-)

sobota, 17 kwietnia 2010, katarzyna_sar
Dewolaje z szpinakiem i pieczarkami czosnek sery cebula szpinak kurczak grzyby

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/18 09:15:05
połączenie szpinak + ser + pierś z kurczaka lubię
a w dewolajach dodatkowo super wygląda
-
2010/04/18 09:15:37
My również rozbijamy mięso przez folię;-)
Szpinak i pieczarki lubimy, więc to na pewno danie dla nas;-)
-
2010/04/18 11:39:30
uwielbiam takie dewolaje :)
-
2010/04/18 21:18:40
mogłabym napisać to samo: uwielbiam! i również najbardziej z serkiem i szpinakiem.
-
2010/04/19 18:15:09
Oj wiesz już sobie kupiłam grzybki, ale będę robić z serem ;) Chodź teraz mam dylemat bo ze szpiakiem też wyglądają świetnie
-
2010/04/20 14:17:13
Dewoaje mnie zachwyciły ! Cudo ! A szpinak uwielbiam :)
-
Gość: eli, 89.191.152.1*
2012/09/05 19:31:37
Pyszne dewolajki ze szpinakiem naprawde polecam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi