Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Babka drożdżowa z rodzynkami

Na Święta Wielkanocne upiekłam drożdżową babkę z rodzynkami. Skorzystałam z przepisu Pani Bożeny Dykiel z książki pt. "Moje Sekrety Kulinarne". Babka  wyrosła wysoka, ciasto bardzo puszyste, wszystkim bardzo smakował. To czwarta propozycja przygotowana w ramach "KUCHNIA WIELKANOCNA 2010" ,  gorąco polecam!

Składniki:
50 dkg mąki pszennej
15 dkg masła lub margaryny
jajko
5 żółtek

5 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
10 dkg rodzynek
szczypta soli
olejek waniliowy

20 dag cukru kryształu

Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki ciepłej wody

Z części mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn, pozostawić go do lekkiego wyrośnięcia, a następnie dodać do niego resztę mąki, cukier, żółtka, jajko, szczyptę soli oraz olejek waniliowy i bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło lub margarynę.

Wyrobione ciasto odstawić do całkowitego wyrośniecia. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać rodzynki, przełożyć do przygotowanej formy i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć.

Piec około 30 minut w tempetarurze 170 stopni C, można przykryć papierem do pieczenia, żeby babka się nie spaliła. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę bedzie suchy.

Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody.

Smacznego:-)


poniedziałek, 05 kwietnia 2010, katarzyna_sar
Babka drożdżowa z rodzynkami bakalie drożdże masło/margaryna mleko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/05 17:41:29
Uwielbiam babki drożdżowe a Twoja prezentuje się wspaniale:)
-
2010/04/05 19:14:56
puchata i ma lukier, pycha!
-
2010/04/05 20:03:17
piękna babka...:) po mojej nie ma już śladu
-
2010/04/05 21:14:34
cóż za profesjonalnie polukrowana babka ;) Mi się nigdy tak nie udało.. albo za gęsty i lukier nie spływa, albo za rzadki.. Twoja prezentuje się super :)
-
2010/04/06 13:07:51
Lubię drożdzowe ciasta, więc i tą babkę bym polubiła :)*
-
2010/04/09 08:49:59
Kasiu, Twoja babka wygląda wyśmienicie! Koniecznie muszę ją przetestować na własnym podniebieniu, oczywiście jak upiekę ją wg Twojego przepisu. Pozdrowionka cieplutkie :))
-
Gość: grazynalarsson@yahoo.se, c80-216-139-235.bredband.comhem.se
2012/03/25 11:10:25
Bardzo dziekuje za wspanialy przepis na ..Babke z rodzynkami... udala sie byla pyszna,to byla przymiarka do swiatecznych wypiekow... jedna prosba... ja mieszkan za granica i czesto jestem na stronie przepisow z mojego kraju, i zapewne wiele osob tez tak uwaza ze w przepisach jest objetosc podawana w ...SZKLANKACH...i tu maly problem ..moje pytanie ..jak duza jest szklanka,pamietam z domu u rodzicow tak pieklo sie ale ja nie mam szklanek polskich i przeliczam to na oko,,, z roznym rezultatem i tu moja prosba ,prosze podawac w gramach czy mililitrach ulatwi zycie i pieczenie bedzie jeszcze bardziej interesujace...bardzeo dziekuje i pozdrawiam z zimnej ale slonecznej szwecji.....
-
2012/03/25 21:44:03
grazynalarsson: c
Cześć, dziękuję za komentarz:-)
Cieszę się, że babka wyszła. Szklanka tutaj ma 250 ml, pozdrawiam.
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi