Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Skubaniec (pleśniak)

Upiekłam tradycyjnego skubańca, u mnie w domu nazywanego też pleśniakiem, kolejna perła z lamusa. Smak skubańca znam z rodzinnego domu, to pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców i słodkiej bezowej pianki. Najlepiej smakuje z agrestem, ale ja upiekłam z dżemem i nie żałuję. Wyszedł super, gorąco polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • kostka masła lub margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 50 - 70 dkg dowolnych owoców np. agrest, brzoskwinie, porzeczki, truskawki, jabłka
  • cukier waniliowy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną i żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce, 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę kakao. Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne lub szypułki, ułożyć na  cieście. 

Schłodzone ciasto surowe białe zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na owoce. Ubić sztywną pianę z białek, szklanki cukru i cukru waniliowego, ułożyć na startym cieście. Zetrzeć ciasto kakaowe i posypać wierzch. Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego !

  

sobota, 20 marca 2010, katarzyna_sar
Skubaniec (pleśniak) truskawki porzeczki agrest brzoskwinie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi