Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Ser zgliwiały z kminkiem

Ser zgliwiały własnej roboty z kminkiem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Jak byłam dzieckiem nie lubiłam "zapachu" smażonego sera, dzisiaj bardzo lubię taki ser, polecam !

Składniki:

  • 1 kg swojskiego twarogu
  • kminek
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • soda oczyszczona (może być, ale nie musi)

Ser kruszymy drobno do miseczki i pozostawiamy na parę dni w ciepłym miejscu bez przykrycia. Ser powinien dojrzeć i mieć specyficzny zapach, tak około 5 dni (czasami posypuję sodą oczyszczoną, wtedy ser szybciej zgliwieje).

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ser i podgrzewamy do rozpuszczenia sera, aby nie było grudek (tak około 5 minut). Woda powinna odparować.
Dodajemy jajka, kminek, sól, pieprz i mieszamy całość, aby wszystkie składniki połączyły się, tak około 5 minut. Wylać na miseczkę. Można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno.

Smacznego !

poniedziałek, 15 marca 2010, katarzyna_sar
Tagi: kminek twaróg
Ser zgliwiały z kminkiem kminek twaróg

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/15 20:35:03
Wygląda apetycznie, pierwszy raz widziałam taki ser u znajomej był pyszny, sama próbowałam go robić już dwa razy, niestety nie wychodzi mi...już sama nie wiem co robię nie tak, ona pod koniec dodawała troszkę sody oczyszczonej...
-
2010/03/16 08:15:55
Jeśli mogę służyć radą, ja zawsze daję prawdziwy, swojski twaróg....
-
2010/03/16 10:08:35
nigdy nie jadłam takiego domowego sera
a pewnie jest dużo smaczniejszy od tego kupnego
-
2010/03/16 10:50:27
O wiele lepszy niż kupny:-), polecam
-
2010/03/16 12:48:02
Nigdy nawet nie próbowałam zrobic sama w domu, bo przeraża mnie myśl o tym swoistym zapachu... Czy bardzo go czuc?
-
2010/03/16 13:34:51
Szarlotku:-) tak czuć go dość mocno, w zasadzie zależy to od sera, ale warto. Można przeżyć ten zapach, zawsze możesz otworzyć okno i wywietrzyć:-) Ser jest pyszny, co Ci szkodzi, spróbuj:-)
-
Gość: marcin_indiana, adsl-99-141-70-45.dsl.chcgil.sbcglobal.net
2010/12/04 05:27:21
Zona zrobila twarozek z surowego wiejskiego mleka. Zgarnalem kilogram do szklanej miseczki na serek zgliwialy i od wtorku lezy kolo pieca ale... szczelnie przykryty bo tak przeczytalem w innym przepisie. Jednak pamietam, ze jak tato robil go w domu to zawsze smrodek unosil sie w calym domu. Wiec dzis odwiedzilem ta tutaj stronke i widze, ze ma byc z dojsciem powietrza. No coz, czekam dalej na ten wysmienity aromat, tym razem chyba sie uda :-) Dziekuje za udostpnienie przepisu. Zdjecie wyglada przepysznie. Pozdrawiam.
-
Gość: pawanna, 212-106-18-43.adsl.inetia.pl
2011/12/04 11:04:11
bardzo dziękuję za przepis, moja teściowa dawno temu robiła taki ser, zawsze mi smakował , wtedy o żółty ser było ciężko, a ja teraz zapragnęłam tego smaku:) nie pamiętałam jak to robiła, był kminek i orzechy, ser kroiliśmy...ach jak się zajadaliśmy! to było ze 30 lat temu! jeszcze raz dzięki...idę robić bo biały ser czeka od kilku dni! pozdrawiam!
-
Gość: lulu, 75-93-131-203.txr.clearwire-wmx.net
2012/05/15 20:52:19
ciesze sie ze znalazlam przepis-mam 42 lata-mieszkam w stanach i wczoraj gdy jadlam jak zwykle,bo lubie blue cheese ,przypomnialam sobie o serze zgliwialym ktory robila moja Babcia gdy bylam mala.Bylam ciekawa czy jest na internecie-no prosze -jest! tez z kminkiem! ja tego nie jadlam od lat! dzieki za przepis! mysle ze wyjdzie mi chociaz w czesci tak dobry jak ten od Babci!
-
Gość: Szymon, staticline18585.toya.net.pl
2012/05/25 22:07:23
Jaki twaróg najlepiej się nadaje do zgliwienia?Próbowałem już kilku i żaden niestety nie dał rady.
-
2012/05/25 22:46:38
Cześć, najlepiej nadaje się swojski czyli taki od gospodarza:-) pozdrawiam
-
Gość: Bella, c-76-119-144-24.hsd1.ma.comcast.net
2013/03/06 00:23:23
Kocham ten ser. Jak bylam mala i moj Dziadzio go robil to zawsze uciekalam z mieszkania bo nie moglam zniesc tego strasznego zapachu jak skarpety do kwadratu. Teraz mieszkam w stanach i sama robie ten serek raz na iles. Kocham go!
-
Gość: Paulina, client-81-97-46-220.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net
2013/03/07 09:11:06
Moja mama tez robila ten ser i ja tez go robie, bo smakuje moim dziecinstwem. Zastanawia mnie tylko, czy to jakas potrawa regionalna..np. z poludniowej Polski, bo pamietam, ze moi znajomi na studiach z polnocy o czyms takim nie slyszeli i jak pierwszy raz zrobilam w akademiku, to pytali mnie, czy u mnie w domu jest az tak biednie, ze jemy stary ser. :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi