Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Prawdziwy swojski chleb

Najlepszy swojski chleb, który jadłam to chleb według przepisu mojej chrzestnej. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Mam ten zaszczyt, że teraz posiadam go ja:-) To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły go nasze prababcie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki żytniej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 łyżki mleka
  • pół kostki drożdży (5 dkg)
  • pół łyżeczki cukru 
  • 3/4 litra serwatki

Przesiać 4 szklanki mąki żytniej i 3,5 szklanki mąki pszennej z 1 łyżką soli. Dokładnie wymieszać składniki. Zrobić dołek w mące, rozkruszyć pół kostki drożdży, zasypać cukrem (pół łyżeczki), dodać do drożdży 3-4 łyżki letniego mleka.

Serwatkę lekko podgrzać, wlać do miski i wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie i przykleja się do miski dodać jeszcze około pół szklanki mąki pszennej. Ciasto wyrobić, następnie przykryć ściereczką, chleb powinien ruszać się około pół godziny.

Jak wyrośnie ukulać ponownie ciasto i ułożyć na blasze (wymiary blaszki 24/35 cm). Poczekać ponownie, aż ciasto wyrośnie na blasze.

Nagrzać piekarnik wcześniej do 100 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować wodą (użyć do tego zwykłego pędzelka) i posypać makiem.

Chleb piec około godziny w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu chleb posmarować ponownie wodą i włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika na około 10 minut.

Smacznego !

środa, 03 marca 2010, katarzyna_sar
Prawdziwy swojski chleb cukier drożdże mleko serwatka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/03/10 17:14:10
Witam ! Od pewnego czasu wypiekam chlebek na domowy uzytek, gdyż te ze sklepu nie zawsze
chlebem są. Mój chleb robię na zakwasie z mąki żytniej razowej. Hodowlę zakwasu opanowałem
do perfekcji - nie rozumiem tych. którzy mają z tym problem. Jednak po dłuższym delektowaniu się
swoim wypiekiem doszedłem do wniosku, że należy poznać inne smaki. Twój chleb wygląda
bardzo apetycznie. Przeczytałem kilka razy przepis i mam kilka pytań: czy nie można wcześniej
przygotować zaczyn (tak jak na drożdżówkę) ? Następne pytanie: skąd wziąć serwatkę w płynie ?
Mleko UHT w kartonie nie nadaje się na zsiadłe. Co znaczy określenie "chleb powinien ruszać
się" ? czy chodzi o rośnięcie (garowanie) ? Dalej - nie rozumiem po co nagrzewać piekarnik do 100
st. C, skoro właściwy wypiek odbywa się w 180 stopniach.
Przepraszam, że zadałem tyle pytań, ale nie miałem jeszcze "do czynienia" z chlebem na drożdżach.
Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedź
-
2011/03/11 13:00:55
Hej, odpowiadam na pytania:

1. czy nie można wcześniej przygotować zaczyn (tak jak na drożdżówkę)? - tak można osobno na misce drożdże zasypać cukrem, dodać łyżkę mąki, trochę mleka, wymieszać i poczekać, aż wyrośnie. Wtedy dopiero dodać do mąki i zarobić.

2. skąd wziąć serwatkę w płynie ? - kupuję maślankę - 1 litr i wlewam do garnka i trzeba zagotować. Wtedy powstanie ser i serwatka. Trzeba przelać przez sitko, na sitku zostanie ser.

3. Mleko UHT w kartonie nie nadaje się na zsiadłe - zgadza się, najlepiej kupić maślankę
4. czy chodzi o rośnięcie (garowanie) - ciasto musi wyrosnąć w misce i podwoić swoją objętość.
5. nie rozumiem po co nagrzewać piekarnik do 100 st. C, skoro właściwy wypiek odbywa się w 180 stopniach - ja robię tak, że wkładam chleb do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i zwiększam temperaturę do 180 stopni C i piekę w tej temperaturze chleb około godziny, pozdrawiam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi