Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet domowej roboty

Przedstawiam pasztet własnej roboty, z przepisu mojej teściowej. Pasztet domowy nadaje się jako przekąska na imprezkę, możecie też obłożyć nim kanapkę. Polecam ten przepis, jest wypróbowany. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!


Składniki:

  • 4 udka
  • 1 kg podudzi
  • 1 golonka z indyka
  • 40 dkg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 25 dkg słoniny lub boczku
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • pół selera
  • ziele angielskie - 8 sztuk
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • sól, pieprz

Mięso włożyć do garnka zalać wodą, dodać obrane warzywa: cebule, marchewkę, pietruszkę i selera. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do rosołu słoninę lub boczek, aby nie były surowe.

Wątróbkę usmażyć na maśle. Następnie mięso, słoninę i wątróbkę przepuścić przez maszynkę dwa razy.

Do pierwszego mielenia dodać 3 ząbki czosnku. Wymieszać wszystkie zmielone składniki, doprawić według uznania.

Na koniec odlać trochę rosołu, wlać do farszu, dokładnie wymieszać. Piec, aż się zrumieni w temperaturze 200 stopni C.


Smacznego !

wtorek, 16 marca 2010, katarzyna_sar
Pasztet domowej roboty drób wieprzowina cebula pietruszka seler marchew

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/18 17:58:14
Pasztet wygląda apetycznie i ładnie upieczony...
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi