Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki drożdżowe

Naleśniki drożdżowe smakują podobnie jak tradycyjne naleśniki, z tym że są bardziej wilgotne i puszyste. Przepis na samo ciasto jest rewelacyjny, naleśniki nie przyklejały mi się do patelni. Super danie obiadowe i nie tylko, bo i na śniadanie i na kolację. Można naleśniki posypać cukrem kryształem, cukrem pudrem, przełożyć serkiem waniliowym, podawać z marmoladą, jak kto woli, gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • min. 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru
  • 2,5 dkg drożdży
  • sól
  • olej
  • marmolada, cukier kryształ, cukier puder, serek waniliowy

Do letniego mleka dodać cukier, rozkruszone drożdże, część mąki, sól wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać resztę mąki (do gęstości śmietany), jajka i dobrze ciasto wyrobić drewnianą łyżką.

Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Smażyć naleśniki na oleju na złoty kolor. Podawać z dodatkami.

Smacznego !

środa, 10 marca 2010, katarzyna_sar
Naleśniki drożdżowe mleko drożdże naleśniki cukier

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/10 18:38:14
O uwielbiam naleśniki. Koniecznie do zrobienia:)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi