Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki

Przedstawiam Wam przepis na niezawodne pierniczki świąteczne, które piekę na Boże Narodzenie. Pierniczki są pyszne o korzennym smaku, rozpływają się w ustach. Z 2 kg mąki wychodzi ich bardzo dużo, bo aż około 200 sztuk. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Ja wkładam je do puszki i mogą tam leżeć nawet 2 miesiące. Do kawy w sam raz, polecam!

Ciasto:

  • 2 kg mąki
  • 65 dkg cukru 
  • 65 dkg miodu
  • 8 jaj (3 całe + 5 żółtek)
  • 4 łyżeczki amoniaku 
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka przyprawy do pierników 
  • 3 łyżeczki dobrej kawy (dobrze zmielona) 
  • 35 dkg masła 
  • 10 dkg kakao (gorzkie)
  • 30 dkg smalcu
  • 1/2 szklanki zimnego mleka +3 łyżki mąki
  • zmielone goździki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Lukier:

  • 2 białka
  • 20 dkg cukru pudru
  • olejek migdałowy

Dekoracja:

  • migdały
  • orzechy
  • kolorowa posypka
  • skórka pomarańczowa

4 łyżeczki amoniaku rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Wszystkie sypkie składniki wrzucić do miski, wymieszać. Dodać przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, trochę pieprzu. Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem. Masło i smalec rozpuścić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do reszty składników. Wymieszać rękami. Włożyć do lodówki na 1 dzień.

Ciasto rozwałkować na 0,5 cm, foremkami wykrawać pierniczki, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Lukier: białka z cukrem utrzeć na pulchną masę, dodać olejek migdałowy.

Smacznego !

czwartek, 11 lutego 2010, katarzyna_sar
Pierniczki orzechy Boże Narodzenie miód cynamon kakao

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi