Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w occie

Dzisiaj Popielec, dla większości z nas dzień w którym nie jemy mięsa. Proponuję Wam zatem śledzie w occie według receptury mojej babci. Śledzie są kruche, nie za ostre ani za kwaśne. Cały sekret tkwi w zalewie, którą przygotowuję zarówno dla śledzi jak i dla ogórków konserwowych. Polecam, będą Wam smakowały!

Składniki:

  • 1 kg śledzi (matiasy)
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • rodzynki (mogą być, ale nie muszą)
  • suszone owoce (mogą być, ale nie muszą)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 0,75 l octu
  • 35 dkg cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • gorczyca

Śledzie namoczyć w wodzie – minimum pół dnia. Odsączyć, pokroić w dość duże kawałki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, sparzyć gorącą wodą. Można dodać rodzynki i suszone owoce.

Składniki na zalewę zagotować, można dodać jeszcze 6 dkg soli (ja nie dodaje, bo śledzie matiasy są słone).

Układać warstwami w słoiku lub w szklanej misce:

  • śledzie
  • cebula
  • marchewka
  • rodzynki
  • suszone owoce (i tak na przemian)

Na koniec zalać zimną zalewą, jeśli układamy w słoiku zakręcić słoik. Śledzie muszą stać minimalnie 1 dzień.

Smacznego !

środa, 17 lutego 2010, katarzyna_sar
Śledzie w occie bakalie cebula ryby marchew

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/17 23:11:19
Moje ukochane rybki, pod każdą postacią lubię a więc proszę o dużo przepisów:):):)

Ps. Z góry dziękuję:):):)
-
2010/02/18 07:26:34
Postaram się sprostać Twojej prośbie, dziękuję za komentarz, pozdrawiam:-)
-
2010/02/21 18:27:49
mniam... śledzie to moje ulubione rybki :) pozdrawiam :)
-
Gość: sabinka, rqa.ists.pl
2012/04/05 17:09:37
Bardzo smaczne śledzie :) zrobiłam je cebulką, marchewką i rodzynkami. Następnym razem zrezygnuję z rodzynek. Polecam wszystkim!!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi