Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z kukurydzą i groszkiem

Uwielbiam wszystkie dania z ryżu. Dzisiaj proponuję danie wegetariańskie, risotto z kukurydzą i groszkiem, polecam!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 250 g niełuskanego ryżu
  • 1/2 l bulionu z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 300 g mrożonego groszku albo puszka groszku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera np. goudy

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i mieszając obsmażyć na roz­topionym maile na złoty kolor. Dodać ryż i mieszając dusić do zeszklenia. Stopniowo dodać bulion i zagotować. Dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać kukurydzę i groszek, przy­prawić solą i pieprzem, dusić jesz­cze 5 minut.

Do risotta dodać natkę pietruszki i tarty ser, wymieszać i doprawić do smaku. Aby potrawa nie była zbyt sucha, można dodać niewielką ilość gorącej wody.

Smacznego ! 

piątek, 19 lutego 2010, katarzyna_sar
Risotto z kukurydzą i groszkiem kukurydza sery groszek ryż cebula

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/19 23:58:53
Nie ma to jak proste, szybkie smaczne danie:)
-
2010/02/20 09:43:36
To prawda, ze takie dania sprawdzają się zawsze, jak brak czasu na skomplikowane przepisy :) no, i do tego zawsze wszystkim smakują ;D
-
2011/03/24 21:56:44
Jutro próbuję :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi